Zwanger en sporten

Fit zwanger zijn en ontzwangeren

Zwanger zijn betekent beslist niet stoppen met bewegen. Het is heerlijk om je lichaam fit en gezond te houden om zo sterker je zwangerschap door te komen en je nieuwe leven met gezinsuitbreiding vol energie in te stappen.

Een zwangerschap start lichamelijk gezien meestal met vermoeidheid en/of misselijkheid. Lichaam en geest moeten wennen aan de nieuwe situatie, geef dit een paar weken de tijd, doe de activiteiten waar je mee bezig was in lichtere vorm of las even een rustpauze in. Je verbranding is verhoogd, probeer vaker kleine gezonde maaltijden te eten om zo misselijkheid en gebrek aan energie te verminderen/voorkomen. Luister ten alle tijde goed naar je lichaam.

Tussen de 12 en 18 weken komt je energie weer terug, je kunt de meeste activiteiten die je voor je zwangerschap (een zwangerschap is niet het juiste moment om nieuwe intensieve sporten uit te gaan proberen) deed in lichtere vorm weer oppakken. Je lichaam verandert langzaam, deed je fanatiek buikspieroefeningen, dan zal je die vanaf 12-16 weken alleen nog maar kruislings uit mogen voeren, bij het belasten van de rechte buikspieren beperk je de ruimte van de baarmoeder teveel.

Contactsporten en andere sporten die risico met zich mee brengen worden vanaf 20-25 weken spannend. Door de groei van buik en borsten is het zwaartepunt verplaatst, hierdoor wordt de belasting op de wervelkolom groter en de controle over het lichaam minder. Het verweken van de gewrichten maakt het lichaam ook onstabieler. Reden te over om de rustigere sporten uit te gaan zoeken.

Geschikte sporten die je tijdens je zwangerschap op kunt pakken en tot het einde van de zwangerschap met veel plezier kunt beoefenen zijn:

WandelFit

Aquasport

Pilates

BodyBalance

Lees meer